Észrevétlen fejlesztés

Prevenció, nevelés, az életminőség javítása. Kognitív funkciók fejlesztése, figyelem, emlékezés, észlelés, gondolkodás. Kommunikáció fejlesztése. Motoros funkciók fejlesztése, a finom és nagymozgások koordinációja, ritmusérzék, egyensúlyérzék. Téri orientáció fejlesztése. Személyiség fejlesztése, önbizalom növelése. Fegyelem, felelősségérzet kialakítása. Segít a pozitív énkép kialakításban. Mindez szinte észrevétlenül történik a szabadban, a ló társaságában friss levegőn.

Először megismerkedünk a lóval. Megérintjük, megsimogatjuk, megtanuljuk a nevét. Leápoljuk a szőrzetét, kifésüljük a sörényét. Észrevétlenül kommunikációt teremtünk a négy lábú kis, vagy nagy patással. Az egyik legfontosabb jelenség a simogatás, mely önmagában is terápiás jellegű. A simogatás pozitívan hat a testünkre, érzőideg sejtjeink révén az agyunk ezt jelekké alakítja át, melyek mozgásba hozzák a vérkeringésünket, ezzel serkentve a vegetatív idegrendszerünket, továbbá pozitív hatással van a hormon és az immunrendszerünkre is.

Megtanuljuk, hogyan kell viselkedni a lóval, hogyan közelítjük meg, milyen hangnemben beszélünk, fegyelmezetten viselkedünk. A lovak körüli tevékenység önfegyelemre nevel. Lovon ülve, különböző lazító gyakorlatokat végezhetünk, melyek segítségével legyőzhetjük félelmeinket és stresszoldást végzünk. Önbizalmat erősít. Lépésben vezetjük a lovat, ezáltal a rajta ülő kis lovas mozgásimpulzusokat kap a medencéjén keresztül a gerincoszlopon át egészen az agyig. Egy ellazult állapotba kerülünk, a ló testének melegsége egy finom belső erőt sugároz, közben észrevétlenül energetizál, egyenletes légzésével normalizálja a kis lovas légzését és szívdobogását, ezzel megalapozva testi és lelki jólétét, no és persze mindez a szabadban történik. Ez történhet a körkarámban, vagy néhány alkalom után már karámon kívül is, az erdőben, vagy a réten.

A ló asszisztált fejlesztés eredményesen alkalmazható az autizmus, a depresszió, a szociális éretlenség, egyes pszichiátriai kórképek kezelésében is más terápiák mellett. Koraszülött gyermekek mozgásfejlesztéséhez nagyon hasznos. Amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen korosztálynak ajánlom a válaszom amikor már önállóan stabilan ülni tud a gyermek. Ez minden gyermeknél egyedi, van aki korábban ül fel, koraszülött csecsemők legoptimálisabb esetben a korrigált koruknak megfelelően. Tehát ha preventív jelleggel szeretnétek lovagoltatni a babátokat, kérlek, hogy a stabil ülés elsajátítása után hozzátok hozzám. A lovagoltatás voltizshevederben történik kapaszkodóval ellátva, szőrén, hogy jobban érezzék a kis lovasok a ló izmainak minden rezdülését. Ha a későbbiek folyamán valaki majd komolyabban szeretne foglalkozni a lovaglással, ez a módszer segít elsajátítani a helyes ülést és tartást, mely minden lovaglás alapja. Felső korhatár nincs aki úgy érzi, hogy szeretne lovon ülni karámban, vagy karámon kívül, szeretne részt venni póni sétáltatásban a hátán ülve a szabadban, várom szeretettel. A részképesség gyengeség problémák szűrésében és kezelésében az életkor 4-12 év.

Részlet: Wipke C. Hartje Lovasterápia című könyvéből

„Javaslat
A lovasterápia az agy és a gerincvelő motoros és szenzoros területeire, valamint az ehhez tartozó szállítószövetekre gyakorolt hatását semmilyen más természetes módszerrel, géppel vagy szerkezettel nem lehet a valóságnak megfelelően utánozni. Ezért a ló a maga tulajdonságaival egyedülálló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy terápiás módszerrel egészségjavító mozgásterápiát végezzünk.”